Ett konstverk som hängt obemärkt i decennier på Ullevål sjukhus, målat av den indiske målaren MF Husain, har på senare tid satt försäljningsrekord för indisk konst. Den såldes för otroliga 13,8 miljoner dollar på en auktion på Christie’s i New York.
Den enorma oljemålningen, känd som ”Untitled (Gram Yatra)”, mäter över fyra meter i bredd och skildrar scener från indianskt byliv. Försäljningen överträffade det tidigare rekordet på 7,4 miljoner dollar, som sattes av Amrita Sher-Gils verk ”The Story Teller” 2023.
Läs på F7: De tio bästa tipsen för att gå ner i vikt utan medicinering
MF Husain, som avled 2011 vid 95 års ålder, var en banbrytande konstnär inom den indiska modernismen. Men på grund av kontroversiella skildringar av hinduiska gudar lämnade han Indien 2006 efter hot från religiösa grupper.
”Gram Yatra”, som betyder ”byresa”, målades 1954, långt innan Husain uppnådde globalt erkännande. Målningen består av 13 sammanlänkade scener som fångar vardagslivet i indianbyar. Husains användning av starka jordtoner och dynamiska penseldrag ger liv åt scenerna, där kvinnor ses utföra dagliga sysslor som matlagning, barnomsorg och transport av oxkärror.
Ett särskilt motiv visar en tuffing som sträcker ut armen mot den intilliggande scenen, en subtil hyllning till Indiens jordbrukssamhälle.
Nishad Avari, chef för modern och samtida konst från Sydasien på Christie’s, beskriver målningen som en milstolpe i sydasiatisk konsthistoria. Han pekar på hur Husains möten med kinesisk konst under en resa 1952, särskilt kalligrafiska penseldrag, påverkade hans stil. Detta inflytande är också synligt i ”Gram Yatra”.
Under tiden efter självständigheten valde Husain att utforska sitt hemlands kulturella rötter snarare än att söka inspiration på västerländska platser som Paris och New York.
Läs också: Från hemlös till internationell stjärna
Målningens resa från Indien till Norge är också anmärkningsvärd. År 1954 köptes den för 295 dollar av den ukrainske läkaren Leon Elias Volodarsky, som befann sig i Indien på uppdrag för Världshälsoorganisationen (WHO). Volodarskij tog den till Norge, där den i decennier hängde på väggen på neurokirurgiska kliniken på Ullevål sjukhus, utan att väcka någon större uppmärksamhet.
Det var inte förrän 2013, två år efter Husains död, som Christie’s fick kännedom om målningen. Efter utställningar i olika delar av världen såldes den till slut för rekordsumman i New York.
Ashish Anad, VD för konstgalleriet DAG (tidigare Delhi Art Gallery), tror att denna försäljning kommer att ge Husains övergripande konstnärliga arv ett uppsving. Han pekar också på ett skifte i att indisk konst inte längre bara bedöms efter sin skönhet, utan också som en värdefull investering i konstmarknaden.